Dear HKAN Fellows and Members,

In response to the report (link below) by The Steering Committee on Strategic Review on Healthcare Manpower and Professional Development being released on 14 June 2017 , The Hong Kong Academy of Nursing, The Schools of Nursing of The Chinese University of Hong Kong, The Hong Kong Polytechnic University and the University of Hong Kong had jointly issued a press release (English and Chinese version as per attached) to reflect  our views on the report on the same day.  The joint press release was shown on today’s newspaper as shown below.

News clippings for your information:

#10 護理學院斥人才需求被低估  | [成報] | 2017-06-15 | A02 | 港聞

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ #10 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

| 2017-06-15 | 成報 | A02 | 港聞 |

護理學院斥人才需求被低估

【本報港聞部報道】香港護理專科學院及三間本地大學間護理學院發表聲明,指檢討報告忽略病人的基層醫療護理、社康和復康照顧配套等醫療和護理需求,認為相關的護理人才需求被低估,包括計算護士人數未能反映人力需求。

護理專科學院、中文大學、理工大學和香港大學三間護理學院昨日發表聲明,指出目前的人力比例是遠低於病人的實際需要,不足以滿足服務需求,同時也低於國際標準。例如急症醫院的護士與病人平均比例為1比10,用以上人手比例來維持優質護理確是一個挑戰。再者,在服務需求急劇增加的時期,例如季節流感高峰期,病房使用率高達120%至140%。在發達國家,一般在急症病室是1名護士對4至6名住院病人,香港護士與病人的比例遠低於國際水平。

不同護士混一談有誤導之嫌

他們認為,計算護士人數太籠統,無法真正反映人力需求。報告將註冊護士(RN)及登記護士(EN)人數統計在一起。註冊護士必須完成五年學位課程或三年醫院提供的課程;而登記護士則須完成兩年醫院或護理教育機構的課程。註冊護士和登記護士受訓課程和所要求的專業能力有很大分別,登記護士只能完成專業護理崗位的部分責任。報告中假設所有護士,不論其教育程度,專科培訓或護理經驗是沒有差距的,都可以執行同等專業護理的角色,這一假設是不正確及有誤導公眾之嫌。

The Hong Kong Academy of Nursing Ltd.

Attachments: